Veiligheids-schoenen

De meeste mensen krijgen de opdracht om werkschoenen te kopen die aan bepaalde veiligheidseisen moeten voldoen. Vaak is het voor hen onbekend wat deze veiligheidseisen inhouden en daarom is het lastig om een geschikte veiligheidsschoen te vinden.

Benieuwd wat voor jouw werk de meest geschikte werkschoenen zijn? Informeer altijd bij je werkgever naar de geadviseerde veiligheidsnormering om er zeker van te zijn dat jij de juiste beveiliging hebt.


Veiligheidsnormering werkschoen.

Elke door ons verkochte veiligheidsschoen is gecertificeerd door een erkend testinstituut en voldoet aan de EN 345 normering, welke is vastgelegd in de EC wetgeving 89/686. Ook voldoen al onze veiligheidsschoenen aan de S-codering. Deze S is de afkorting van “safety” en impliceert dat deze schoenen dienen te voldoen aan de norm van Safety Shoes (= veiligheidsschoenen). Dat houdt in dat de werkschoen een veiligheidsneus (bestand tegen een belasting met een energie kleiner of gelijk aan 200 joule) heeft.

Welke veiligheidsnormen voor werkschoenen zijn er?

S1-, S2- en S3-veiligheidsschoenen in de oude EN ISO 20345:2012-norm

De oude EN ISO 20345:2012-onderverdeling voor S1-, S2- en S3-veiligheidsschoenen geldt dus nog tot eind 2022 en ziet er als volgt uit:

– S1-veiligheidsschoenen: de basisvereiste voor werkschoenen
– Schoentippen bestand tegen elektrische schokken tot 200 joule en tegen verplettering tot 1500 daN
– Stevige, veilige en prestatiegerichte materialen
– Ergonomisch en comfortabel

– S2-veiligheidsschoenen: S1-basisvereiste + waterafstotend
– Bij deze werkschoenen kan het water enkel nog via de schoenlip binnendringen

– S3-veiligheidsschoenen: S2-vereiste + perforatiebestendige schoenzool

Naast de S1-, S2- en S3-veiligheidsschoenen biedt de huidige normering ook een aanduiding voor S4- en S5-veiligheidslaarzen. Deze bestaan uit waterdichte kunststof en beantwoorden aan de vereisten voor respectievelijk de S1- en S2-werkschoenen.

Nieuwe EN ISO 20345:2022 vult S1-, S2- en S3-veiligheidsschoenen aan met nieuwe opties

De technologie achter veiligheidsschoenen staat sinds de oude normering al veel verder. Werkschoenen voldoen met andere woorden al enkele jaren aan uiteenlopende werkomstandigheden. Maar de normering was nog niet mee met deze nieuwe technologie. In de nieuwe EN ISO 20345:2022-normering wordt de oude onderverdeling gedetailleerder en zijn ook de nieuwste eigenschappen van veiligheidsschoenen opgenomen.

– SB-veiligheidsschoenen: dit is de nieuwe basisvereiste voor veiligheidsschoenen die het vroegere S1 vervangt. Als extra basisvereiste komt hier slipweerstand bij. Dit werd in de oude normering nog apart aangeduid als SRA.

– S1-veiligheidsschoenen: de nieuwe S1-norm heeft enkele bijkomende vereisten:
– A: antistatisch
– E: schokdempende hakken
– Gesloten achterkant
– S1-werkschoenen hebben echter in de nieuwe normering één vereiste minderFO, zoolweerstand tegen koolwaterstoffen, blijft een extra norm, maar is niet langer verplicht in de S1-categorie (en dus ook niet in de S2- en S3-veiligheidsschoenen).

– S6- en S7-veiligheidslaarzen: dit zijn de nieuwe normen voor waterbestendige veiligheidslaarzen.
– Beschermen de enkel
– Waterbestendig

S6 en S7 beantwoorden aan de vereisten voor respectievelijk de S1- en S2-veiligheidsschoenen. Brandweer- en legerlaarzen beantwoorden aan deze vereiste en voldoen daarnaast ook aan de WR-vereiste: waterbestendigheid over heel de schoen.

– SR: in de nieuwe normering wordt slipweerstand geïntegreerd.
– Het oude SRA is nu een standaardvereiste voor elke veiligheidsschoen (zie SB hierboven).
– Het oude SRB wordt nu dus als SR aangeduid

– P, PL en PS: de perforatiebestendigheid van zolen wordt in de nieuwe werkschoennormering verder onderverdeeld:– P: perforatiebestendig door metalen plaat
– PL: perforatiebestendig tegen een “wide point” van 4,5 mm
– PS: perforatiebestendig tegen een “small point” van 3 mm

– WPA: de waterbestendigheid van de bovenbouw van de schoen. Dit werd in de oude normering aangeduid als WRU

– SC: slijtvastheid tegen schade door grind

– LG: staat voor “verlaagde hiel” en is een nieuwe vereiste voor meer stabiliteit op een ladder

Naast al deze nieuwe vereisten en bijhorende codes, zijn er enkele extra veiligheidsopties in de oude normering die blijven voortbestaan:
– AN: enkelbescherming
– CVI: zoolisolatie tegen koude
– CVH: zoolisolatie tegen warmte
– CR: snijbestendigheid
– M: middenvoetbescherming
– C: geleidende schoenen
– HRO: hittebestendige buitenzool

In deze tabel vind je een handig overzicht van de veiligheidscodes en wat ze betekenen onder de nieuwe normering. (bron: Idewe)

Oude normering geldt nog tot en met 2027

Heb je pas nieuwe veiligheidsschoenen besteld? Geen paniek. De oude EN ISO 20345:2012-normering is nog geldig tot en met 2027. Je kan je pas aangeschafte werkschoenen dus nog mooi afdragen.

Welke veiligheidsschoenen kopen? Krijg je advies bij Knap op

Of je nu S1-, S2- of S3-veiligheidsschoenen nodig hebt, laat ons gerust weten aan welke norm je schoenen moeten voldoen om je werk veilig en comfortabel uit te voeren. In onze collecties vind je de beste werkschoenen die jou als gegoten zitten én bovendien beantwoorden aan jouw specifieke ISO-vereisten.

Bij Knap Op weten we perfect welke schoenen aan welke normering voldoen en gidsen jou met veel plezier naar veilige voeten en veilig werk.